sâmbătă, 3 octombrie 2009

Top 10 Minuni neoficiale ale lumii




Fairy Chimneys - Cappadocia, Turcia
Silbury Hill - Wiltshire
Magnetic Hill - New Brunswick
B15 - Antarctica
Stone Forest - Kunming
Pestera Carlsbad - Muntii Guadalupe
Ghetarul Franz Josef - Parcul National Westland,
Stanca Gibraltar
Terasele de orez din Banaue - Ifugao
The World Islands - Dubai2
10 - Fairy Chimneys - Cappadocia, Turcia
Cei care se tem de efectele negative ale eroziunii ar putea sa faca o excursie pana in regiunea Cappadocia din Turcia, unde degradarea treptata a rocii a creat una din cele mai speciale atractii turistice ale lumii. Asa numitele "cosuri ale sanzienelor" sunt de fapt formatiuni bazaltice conice formate dintr-o "palarie" din bazalt sustinuta de un picior conic din roca mai moale. Aceasta roca este de obicei de origine vulcanica. Ce atrage turistii la aceste cosuri nu este numai forma lor falica, dar si faptul ca multe din aceste formatiuni lovite de vand si apa au fost transformate in locuinte improvizate. Vizitatorii pot chiar locui la Fairy Chimney Inn, un complex care era folosit la presarea vinului pentru o manastire bizantina.

9 - Silbury Hill - Wiltshire, Anglia
Conteaza marimea? Conteaza in Wiltshire, unde localnicii se mandresc cu cea mai mare movila creata de om din Europa. Inalta de aproximativ 40 m si acoperind circa 2 ha, Silbury Hill a fost construit in jurul anului 2500 i.Hr., cu toate ca nimeni nu stie sigur. Unii cred ca inainte aici a existat un cimitir, in timp ce altii cred ca a fost creat de Satana insusi. Ceea ce stim cu siguranta este ca dealul este constituit in principal din calcar si probabil ca a necesitat 18 milioane de ore de munca. Astazi, vizitatorilor le este interzis accesul pe deal pentru a preveni coroziunea suplimentara.

8 - Magnetic Hill - New Brunswick, Canada
In fiecare an, tineri si batrani simt deopotriva "atractia" dealului magnetic, o atractie turistica aflata in Moncton, New Brunswick. Aceasta ciudatenie geografica a fost descoperita in anii anii '30 cand niste motociclisti au declarat ca au fost "impinsi" pe deal chiar si cand motoarele erau oprite. In ciuda numelui care v-ar putea induce in eroare, nu sunt implicati magneti. Mai degraba, ceea ce au simtit motociclistii era o iluzie optica datorata reliefului. Daca vreti sa simtiti senzatia aceasta, pur si simplu parcati la baza dealului si lasati masina scoasa din viteza. In cateva momente veti fi uluiti pentru ca masina parca o va lua spre varful dealului.

7- B15 - Antarctica
Imaginati-va Jamaica pentru cateva momente. Acum imaginati-vi-o acoperita de gheata. Decorati-o cu cativa pinguini si veti avea B15, pana de curand cel mai mare iceberg din lume. Cu o suprafata de peste 11.000 km patrati, B15 a avut distinctia pana pe 5 noiembrie 2003 cand s-a rupt in doua bucati langa coasta Noii Zeelande. Sfarsitul lui B15 a fost atat de important incat a dus la moartea pinguinilor al caror acces la mare a fost dintr-odata blocat. Titlul de cel mai mare iceberg din lume a fost ulterior dat lui C19A, o bucata de gheata de dimensiunea Brunei-ului.

6 - Stone Forest - Kunming, China
Nici o calatorie in provincia Yunnan din China nu ar fi completa fara o vizita la "padurea de piatra". Dupa parerea localnicilor "prima minune a lumii", aceasta zona cu suprafata de peste 38.000 ha este un afloriment masiv de calcar modelat de natura timp de 270 milioane de ani. Vizitatorii vor vrea in mod special sa vada o pestera ciudata creata de vant, unde rafale puternice de vant sufla odata la 30 de minute din august pana in noiembrie. De asemenea interesanta este padurea de piatra subterana, o zona de 280 ha compusa din diverse pesteri subterane si pasaje.

5 - Pestera Carlsbad - Muntii Guadalupe, New Mexico, SUA
Demult, pestera Carlsbad era o mare adanca ce gazduia diverse specii de animale marine. Dupa 250 milioane de ani si evaporare masiva, in aceeasi zona se gasesc unele din cele mai fascinante recifuri de roca ingropata din lume. Acolo unde odata era apa, turistii pot gasi acum stalactite si stalagmite din calcar, si pana la 1 milion de lilieci mexicani. Datorita dimensiunilor sale gargantuene, numai o zecime din cei 480 km de pestera a fost calcata de om.

4 - Ghetarul Franz Josef - Parcul National Westland, Noua Zeelanda
Epoca de Gheata este inca actuala si asta datorita ghetarului Franz Josef, o bucata de zapada si gheata lunga de aproape 13 km care coboara din muntii Alpi de Sud pana in padurea tropicala temperata. In general vazut ca cel mai dramatic mediu glaciar din lume, ceea ce il face pe Franz Josef atat de spectaculos este faptul ca acesta continua sa creasca. In 2005, oamenii de stiinta au inregistrat o crestere de� 3 metri pe zi. Descoperit in 1863 de geologistul german Julius von Haast, ghetarul are o varsta aproximativa de 7000 de ani si la un moment dat era atat de masiv incat ajungea pana la mare, cu peste 17 km mai mult decat la ora actuala.

3 - Stanca Gibraltar, Peninsul Iberica
Putine situri sunt mai impozante ca stanca Gibraltar, un monolit de calcar inalt de 420 m situat pe peninsula Iberica. Numit uneori "stalpul lui Hercule", aceasta formatiune geografica este rezultatul coliziunii violente dintre placile tectonice ale Europei si Africii acum aproximativ 55 milioane de ani.
In timp, stanca a fost folosita de britanici ca fortificatie si contine un sistem complex de pasaje si tuneluri subterane. Aceasta fortificatie, precum si ocupatia militara aproape constanta in zona, a dus la fraza "solid ca stanca Gibraltarului".

2 - Terasele de orez din Banaue - Ifugao, Insulele Filipine
Daca credeti ca urcatul treptelor catre apartamentul dvs. este o corvoada, trageti o fuga pana la terasele de orez din Banaue, la nord de Manila. Localnicii au reusit sa mareasca suprafata de pamant cultivabil in ultimii 2000 de ani creand terase gigantice in coasta muntilor. Numite de unii "a opta minune a lumii", aceste scari vii se inalta la 900 de metri. Masurate de la un capat la altul, terasele s-ar intinde pe o lungime totala de 22 km, o statistica extraordinara dat fiind faptul ca au fost folosite doar unelte rudimentare.

1 - The World Islands - Dubai, Emiratele Arabe Unite
Daca ati visat sa cuceriti planeta intr-o singura zi, veti vrea cu siguranta sa vizitati The World Islands. Localizata langa coasta Dubai-ului, aceasta ciudatenie geografica promite sa fie o colectie de 300 de insule create de om asezate astfel incat sa se asemene cu cele sase continente. Cu toate ca aceasta aventura imobiliara este inca in stadiul de constructie, aici se vor afla insule cu suprafete intre 22.500 si 81.000 metri patrati, cu cel putin 50 de metri de apa intre ele. Incepeti sa economisiti de pe acum, dat fiind faptul ca se asteapta ca aceste insule sa coste un minim de 6,85 milioane dolari fiecare.
De la bucati de gheata de dimensiunea Jamaicai pana la paduri de piatra, lumea este plina de atractii minunate si salbatice. Faceti-va bagajele si descoperiti-le astazi!

(sursa: klevertravel.ro)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu