luni, 5 octombrie 2009

Top 10 CELE MAI VANDUTE JOCURI ALE SECOLULUI 21



10.
Age of Mythology
Distrubuitor: Microsoft Game Studios
Producator: Ensemble Studios
Data lansarii: Octombrie 2002
Vanzari estimate: 870.000
Vanzari din franciza: 1.3 milioane
Venituri: 31.9 milioane $
Scorul jocului: 89.7%
Alte hit-uri ale francizei: expansiunea Age of Mythology: Titans


Prima incercare a lui Ensemble de a deraia de langa Age of Empires a produs o bestie complet noua -- Age of Mythology a avut un engine 3D nou si o noua distantare de contextul istoric. Totul a meritat -- jocul arata grozav, captura imaginatia cu bataliile sale intre vechi religii politeiste, si se juca tot la fel de bine ca si celelalte eforturi (jocuri) ale studio-ului respectiv.


9.
Medal of Honor Allied Assault
Distrubuitor: EA
Producator: 2015
Data lansarii: Ianuarie 2002
Vanzari estimate: 900.000
Vanzari din franciza: 1.9 milioane
Venituri: 34.2 milioane $
Scorul jocului: 90.7%
Alte hit-uri ale francizei: expansiunea Spearhead, expansiunea Breakthrough, Medal of Honor Pacific Assault

Au fost multe incercari de a-l detrona, dar in termeni de vanzari si recunoasterea brand-ului, inca e greu de detronat un nume ca Medal of Honor, un patriarh al tot subgenului WWII first-person shooter. Allied Assault este condiserat de unii drept punctul culminant al seriei, capturand adrenalina pura a luptei cu secventele scriptate impecabil si acuratetea fenomenala a sunetului.


8.
Rollercoaster Tycoon 2
Distrubuitor: Atari
Producator: Chris Sawyer
Data lansarii: Octombrie 2002
Vanzari estimate: 940.000
Vanzari din franciza: 4.4 milioane
Venituri: 21.6 milioane $
Scorul jocului: 75.1%
Alte hit-uri ale francizei: RollerCoaster Tycoon, RollerCoaster Tycoon 3, expansiuni

Sunt din ce in ce mai putine incercari solo in industria gaming-ului in zilele astea, dar Chris Sawyer a fost intotdeauna unul dintre cei mai de succes chiar si in clubul acesta de elita. RollerCoaster Tycoon si continuarea sa au fost aproape in totalitate munca sa -- un mare succes, cand ne gandim ca jocul e in acelasi timp si un theme park management simulator si un designer foarte precis de Roller-coastere -- o combinatie fantastica vanduta unei multitudini de impatimiti.


7.
Warcraft III: Reign Of Chaos
Distrubuitor: Blizzard Entertainment
Producator: Blizzard Entertainment
Data lansarii: Iunie 2002
Vanzari estimate: 1 milion
Vanzari din franciza: 2.9 milioane
Venituri: 49.4 milioane $
Scorul jocului: 93.0%
Alte hit-uri ale francizei: expansiunea Frozen Throne, Warcraft II si expansiuni

A mai fost zis odata, dar mai trebuie zis -- Blizzard nu doar face jocuri, ci stiluri de viata. Warcraft III este, in mod uluitor, doar un exemplu slab -- este un joc aproape perfect, iubit in mod universal, care este jucat in mod profesional pana si astazi, dar nu a reusit sa capteze vietile a nenumarate milioane de jucatori, ca Starcraft (desi a compara ceva cu fenomenul Starcraft este intotdeauna necinstit). Asa ca a trebuit sa se multumeasca cu #7, cel mai slab cotat joc de la Blizzard pe aceasta lista. Ganditi-va la asta.


6.
Sim City 3000 Unlimited
Distrubuitor: Maxis
Producator: Maxis
Data lansarii: Ianuarie 2002
Vanzari estimate: 1.1 milioane
Vanzari din franciza: 3.4 milioane
Venituri: 27.5 milioane $
Scorul jocului: 78.0%
Alte hit-uri ale francizei: Sim City 2000, Sim City 4 si expansiuni

Unlimited a fost o reimpachetare mai ieftina si improvizata a jocului Sim City 3000 din 2098, iar faptul ca se afla atat de sus pe aceasta lista spune ceva despre faptul cum acest brand creat de Will Wright a resonat cu aproape fiecare tip de gamer. Multe s-au spus despre mecanicile elegante, dar adanci ale acestui joc de city planning, despre cum lumea ar trebui sa functioneze, etcetera. Pentru scopurile noastre, e destul sa putem spune ca suntem bucurosi pentru faptul ca atat de multi oameni il joaca.


5.
Zoo Tycoon
Distrubuitor: Microsoft Game Studios
Producator: Blue Fang Games
Data lansarii: Octombrie 2001
Vanzari estimate: 1.1 milioane
Vanzari din franciza: 2.9 milioane
Venituri: 28.2 milioane $
Scorul jocului: 69.4%
Alte hit-uri ale francizei: expansiunea Marine Mania, expansiunea Dinosaur Digs, Zoo Tycoon 2

Ganditi-va la Zoo Tycoon ca la un joc care ii lasa pe jucatori sa traiasca fantezia posedarii unui intreg regat de animale exotice. Daca ne uitam la el din punctul acesta de vedere, aflam mult mai repede unde se afla farmecul, dar Zoo Tycoon este deasemenea foarte prietenos cu copii, cu multitudinea de animale dragute si gameplay-ul relativ usor. Este deasemenea si foarte prietenos cu parintii -- care nu ar vrea ca copii lor sa fie magnati, pana la urma -- dar intr-o mare de jocuri orientate catre business, factorul "copil" a ajutat jocul sa iasa in vedere si a dat un mare castig companiei Microsoft.


4.
Harry Potter and the Sorcerer?s Stone
Distrubuitor: EA
Producator: KnowWonder
Data lansarii: Noiembrie 2001
Vanzari estimate: 1.3 milioane
Vanzari din franciza: 2.7 milioane
Venituri: 33.9 milioane $
Scorul jocului: 68.1%
Alte hit-uri ale francizei: Chamber of Secrets, Prisoner of Azkaban, Goblet of Fire

Harry Potter e o franciza de neoprit in carti, deci nu ne miram ca se descurca asa bine si in PC games. Pana luam in context faptul ca a fost mult mai slab pe console si handheld-uri, vanzarile versiunilor pe PC fiind de 2 ori mai mari. Ar putea fi din cauza ca SKU-urile pe PC sunt mult mai ieftine decat cele ale consolelor, sau pentru ca exista multe lucruri in comun intre cititorii de carti tineri si fanii PC-urilor, dar sa nu punem filosofia peste fapte. E Harry Potter -- destul.


3.
World of Warcraft
Distrubuitor: Blizzard Entertainment
Producator: Blizzard Entertainment
Data lansarii: Noiembrie 2004
Vanzari estimate: 1.3 milioane
Vanzari din franciza: 1.4 milioane
Venituri: 68.1 milioane $
Scorul jocului: 91.6%
Alte hit-uri ale francizei: nici unul

Lasati totul pe seama Blizzard. World of Warcraft a crapat piata MMORPG-urilor exact in timp ce devenea saturata. Asezarea spatiala familiara si foarte iubita de catre fani, implementarea curata au facut ca fanii sa inceapa sa iubeasca platile lunare, si in timp ce jocul a inceput sa atinga punctul critic, a inceput in acelasi timp sa culeaga jucatori de la alti competitori. Acum mai multi oameni traiesc World of Warcraft decat orice alt joc de genul lui.


2.
Diablo II
Distrubuitor: Blizzard Entertainment
Producator: Blizzard North
Data lansarii: Iunie 2000
Vanzari estimate: 1.7 milioane
Vanzari din franciza: 4.5 milioane
Venituri: 67.1 milioane $
Scorul jocului: 88.4%
Alte hit-uri ale francizei: expansiunea Lord of Destruction, Diablo

Diablo II este unul din putinele jocuri de pe aceasta lista mai vechi de 5 ani, dar inca are o baza activa de fani, desi din moment ce ne gandim ca e produs de BLizzard, asta ne surprinde prea putin. Jocul a dus la aparitia multor competitori de atunci, si desi multi dintre ei sunt pe aceasta lista, vor trebui sa se multumeasca cu o fractiune din faima jocului original -- jocul a fost si este atat de popular incat a existat pe rafturile distrubuitorilor majori de cand a fost creat.


1.
The Sims
Distrubuitor: EA
Producator: Maxis
Data lansarii: Februarie 2000
Vanzari estimate: 3.2 milioane
Vanzari din franciza: 17.6 milioane
Venituri: 129.9 milioane $
Scorul jocului: 89.8%
Alte hit-uri ale francizei: The Sims 2, orice expansiune pentru oricare dintre jocuri


Este adevarat; The Sims este cel mai mare best-seller din toate timpurile pentru jocurile PC. Dar ce nu auzi des este cat de bune au fost vanzarile in comparatie cu orice alt joc pentru PC. Aici, numerele spun povestea; chiar si comparat cu ceva atat de popular ca Diablo II, The Sims s-a vandut aproape de doua ori mai mult. Este o poveste clasica a unui risc gigant culegand recompense financiare incomparabile -- in timp ce victoria sa, per total poate fi surprinzatoare, este greu de contestat faptul ca o merita.

(sursa:linkmania)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu