vineri, 16 octombrie 2009

Top 10 Laptopuri din toate timpurile







1. Primul laptop: Epson HX-20 (1981)



La fel cum Tin Lizzie a fost pentru automobile, Epson HX-20 a fost primul portabil ce avea un pret permisiv pentru populatie si era destul de simplu. Desi au existat cativa stramosi – incluzand aici calculatorul Osborne , HX-20 este recunoscut a fi primul laptop, in adevaratul sens al cuvantului. Cantarea numai 1.58 kg si ingloba o baterie de cadmiu ce oferea 50 de ore de utilizare la o singur incarcare. Desigur, ecranul incorporat era un LCD monocrom, capabil sa afiseze numai patru linii de text odata. De asemenea, avea o carcasa maronie de plastic ce inchidea tastatura, o imprimanta matriceala si un hard disc bazat pe o banda de casetofon.
Insa procesoarele duale Hitachi 6301 rulau la 614 Hz, avea 16K RAM, iar porturile seriale si RS-232 ii captiva pe admiratori. Datorita suportului acestora din urma, HX-20 s-a vandut in peste 250 de mii de exemplare. Pentru contabilii de birou si profesionistii „colectarii datelor” pentru care Epson isi promova bijuteria, aceasta din urma reprezenta implinirea unui vis.

2. Primul laptop popular: Tandy TRS-80 Model 100 (1983)



Anii 1980 au reprezentat un succes pentru pasionatii de calculatoare, unul dintre motive constituindu-l Tandy TRS-80 Model 100. Desi familia amricana obisnuita nu s-a imbulzit la magazinul RadioShack din colt pentru a achizitiona o statie de lucru Micro Executive Workstation, a fost primul laptop care a devenit cunoscut printre cei ce au adoptat timpuriu un calculator portabil.
Avand numai 1.72 kg si costand 800 de dolari, se asemana oarecum cu HX-20 insa beneficia de un LCD mai mare (240 x 64 puncte). TRS-80 Model 100 opera cu 4 baterii AA pana la 18 ore. Nu beneficia de memorie interna (un casetofon extern sau un floppy drive de 5.25 inci putea fi atasat, la un cost suplimentar), insa oferea o multime de aplicatii, incluzand un editor de text, o carte de adrese, o agenda si o aplicatie telecom penru comunicatiile modem, mult indragita de catre reporterii publicatiilor care puteau in sfarsit redacta stirile de la fata locului. Legenda spune ca firmware-ul pentru TRS-80 Model 100 a fost primul mare proiect de codare al lui Bill Gates, inainte ca acesta sa se apuce de construirea unui imperiu.

3. Primul PC portabil ce rula un procesor 386: Compaq Portable 386 (1987)





Daca sunteti surprinsi sa regasiti acest monstru pe lista, trebuie sa admitem ca nu era un laptop in adevaratul sens al cuvantului, insa era destul de portabil si a insemnat o piatra de temelie.
In ciuda pretului de 12 mii de dolari, Compaq Portable 386 a devenit unul dintre cele mai sarbatorite portabile din toate timpurile: era primul care utiliza puternicul procesor Intel 80386, a carui arhitectura fusese incoronata drept standard pentru operarea pe 32 de biti si asa avea sa ramana pentru urmatorii 20 de ani.
Portable 386 nu era deloc atractiv. Un calculator de lansare, arata mai degraba ca o valiza cu un maner subtire. Cantarea aproape 9 kg, tastatura trebuia sa fie montata separat si nu beneficia de o baterie. Ecranul plat, monocrom avea o nuanta orange tipatoare.
Insa cipul Intel 80386DX-20, operand la 20 Mhz, ii oferea acestui dispozitiv sex-appeal-ul necesar. Atunci cand a fost lansat, era cel mai rapid calculator portabil de pe planeta.

4. Primul Tablet PC convertibil: GriD Systems 2260 (1992)



Asadar, ati crezut ca recunoasterea scrisului de mana reprezinta o inventie a noului mileniu? GriD Systems Convertible model 2260 a fost primul notebook cu un ecran senzitiv ce putea pivota si intepeni impotriva tastaturii pentru a fi utilizat pe post de tableta. Modelul 2260 benefica de un procesor Intel 386; iar mai scumpul model 2270 continea un procesor 486. In timp ce modelele ‚decapotabile’ nu au fost disponibile pentru mult timp, acestea ua pregatit scena penru urmatoarele incercari. Convertible era o unitate rigida cu o carcasa subtire de magneziu. Avea un ecran dragut pentru acele vremuri (un VGA monocrom de 10.5 inci).
Insa era prea greu pentru a fi purtat prea mult, iar introducerea datelor utilizand sistemul de operare Windows for Pen era mai putin confortabil pentru ca dispozitiul sa atraga mai multi adepti. Lucrurile s-au schimbat in momentul in care Microsoft a introdus Tablet Operating System in 2002 iar recunoasterea scrisului de mana s-a imbunatatit odata ce s-a conturat o piata de nisa pentru dispozitivele ce ofereau aceasta facilitate.

5. Primul laptop subtire si stralucitor: DEC HiNote Ultra (1994)




Va iubiti laptopul ultra-portabil si carcasa acestuia subtire? Ii puteti multumi corporatiei DEC (Digital Equipment Corporation), producatorul statiilor de lucru si serverelor in anii 1980, pentru introducerea unui nou standard pentru calculatoarele mici si usoare.
DEC HiNote Ultra masura aproape 1 inci inaltime si cantarea 5 kg. Beneficia de un ecran monocrom de 11.1 inci, 4 MB de memorie RAM, un hard disc de 340 MB, un dispozitiv cu bila pe post de maus, iar in privinta procesorului, se putea opta pentru unul din urmatoarele procesoare Intel: 486 SX33, 486 DX2/50 sau 486 DX4/75. Sistemul de operare era Windows for Workgroups 3.11, ruland pe MS-DOS 6.22. Dispunea de o singura aplicatie business, Lotus Organizer si era incarcat cu CompuServe pentru a naviga pe ceva nou aparut, Internetul.

6. Primul notebook cu un touchpad: Apple PowerBook 520 (1994)



In loc de biluta, dispozitivul standard pentru ‚pointing’ in cadrul PowerBook 520 era ceea ce Apple denumea ‚trackpad’. Conceput de George Gerpheide in 1987, touchpad-ul necesa atingerea si miscarea varfurilor degetelor pentru a muta cursorul de pe ecran. Dupa introducerea acesuia in PowerBook 520, touchpad-ul a creat un nou standard in vietile noastre. Si deloc surprinzator, touchpad-urile Apple beneficiaza inca de cele mai bune touchpad-uri. Spre exemplu, sunt ingurii care va pwermit sa efectuati scroll in pagina, atingand in orice punct membrana, cu doua degete.

7. Primul laptop care utiliza o baterie Lithiu Ion: Toshiba Portege T3400 (1995)





Atunci cand Toshiba Portege T3400 si-a facut debutul, putina valva a fost facuta in legatura cu bateriile lithiu ion, utilizate pentru prima data in cadrul unui laptop. Insa introducerea calculatorului a semnificat inceperea unei noi ere pentru baterii, una extrem de buna pentru fanii notebook-urilor.
Bateriile lithiu ion rezistau mai mult timp si erau mai usoare, calitati imperios necesare utilizatorilor de calculatoare portabile. Oricum, deoarece erau subiectele supraincalzirii, milioane de laptop-uri au fost chemate pana in prezent din aceasta cauza. Insa majoritatea utilizatorilor a ufost neafectati si continua sa beneficieze de o tehnologie care se imbunatateste in fiecare luna. Durata e viata a bateriei lui Toshiba Portege T3400, acum 12 ani de zile? In jur de 4 ore. O cifra deloc rea, chiar si pentru un laptop de 1.81 kg cu un ecran monocrom dual-scan.

8. Primul Laptop wireless: Apple iBook (1999)



In 1999, Apple a introdus Airport – o tehnologie inovatoare ce i-a permis lui iBook sa devina primul laptop capabil sa trimita e-mailuri si sa navigheze pe Internet wireless. Apple a intrecut alti producatori cu mai mult de un an de zile cu imlementarea standardului 802.11b Wi-Fi.

9. Primul notebook de gaming: WindowPC’s Sting 917X2 (2005)



Pana foarte recent, laptopurile erau atat de rigide in privinta jocurilor incat pana nu demult fanii Doom erau fericiti numai daca isi externalizau furiile in cadrul sistemelor desktop. Gamerii impatimiti inca sunt suparati ca experientele de gaming de pe laptopuri sunt inferioare celor resimtite pe statiile fixe, insa laptopurile si-au recastigat respectul si un nou numar de utilizatori au adoptat mobilitatea odata cu aparitia procesarii dual-core.
WindowPC Sting 917X2 a fost primul sosit in acest sens, beneficiind de un procesor AMD Athlon 64 x 2. La vremea la cre majoritatea producatorilor de notebook-uri ofereau un singur brand de card video pentru produsele din portofoliu, Sting oferea consumatorilor posibilitatea de a alege intre trei modele de varf. Cantarind 5.12 kg, in curand a fost urmat de notebook-urile Alienware Area-51.

10. Primul PC Killer: Apple MacBook Pro (2006)



Hatfields si McCoys. Trump si O’Donnell.Apple si Microsoft. In ultimul meci al invidiei, o victorie clara s-a conturat. Anul trecut, notebook-ul Macook Pro a devenit primul Apple PC care a adoptat procesoare Intel si a devenit astfel primul notebook Apple care ruleaza Windows. La scurt timp dupa ce a introdus MacBook Pro, Apple a adus si Boot Camp, un utilitar usor de utilizat care permite comutarea intre cele doua sisteme de operare. Odata ce Apple a reusit sa elimine barierele care o impiedicau sa adopte un sistem de operare Windows, va reusi sa convearga destui fani pentru a putea deveni un adversar de temut pentru Microsoft? Viitorul va delibera. Cine sunt castigatorii intre timp? Noi, consumatorii.

(sursa: Link.md)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu