10. Invadarea Rusiei - Napoleon Bonaparte (iunie 1812)
Pana in acest moment al carierei sale, Napoleon era cunoscut pentru victoriile sale continue. A cucerit aproape toate provinciile din Europa care nu s-au aliat cu el si foarte repede a detinut cea mai mare armata din Europa de pana atunci, neavand ce sa faca cu ea. Asadar Napoleon a privit spre Rusia. Napoleon a invadat Rusia cu 750000 de oameni si nu prea a avut o mare lupta. Rusii s-au retras in inima tarii si au ars totul in calea lor. Rezultatul? Napoleon a ajuns la Moscova si a gasit doar niste ramasite arzande, astfel ca a decis sa se intoarca. De aici au inceput problemele. Au fost atacati constant de micute unitati de lupta rusesti, iar dupa o vreme toate proviziile lor au inceput sa se termine. Daca asta nu a fost de ajuns, i-a prins iarna si din 750000 de oameni cati au plecat, s-au intors mai putin de 200000.
9. Alamo - Gen. Santa Anna (februarie 1836)
Gen. Santa Anna, aka Napoleon al Vestului, a decis ca vrea sa predea o lectie despre politica mexicana unei garnizoane mici cu armata sa imensa. In loc ca aceasta operatiune sa decurga foarte repede, mai mult din orgoliul lui Santa Anna, armata mexicana a petrecut mai multe zile sustinand atacul asupra micutului fort. Acest ragaz a oferit guvernului texan timpul necesar sa se organizeze, sa dea timp oamenilor sa fuga si sa reorganizeze armata texana. Rezultatul final a fost lupta de la San Jacinto unde batranul Santa Anna a fost prins motaind (la propriu) si asa s-a nascut Republica Texana.
8. Adaugarea grasimii la carabine - Cativa birocrati britanici (mai 1857)
Cartusele in cauza erau pentru noua carabina Pattern 3 Enfield, care a inlocuit veche carabina. In 1957, cartusele nu erau din alama, erau din hartie, si pentru a incarca arma, fiecare trebuia sa muste din capatul cartusului si sa verse praful de pusca pe teava. Dar, grasimea cu care erau unse cartusele era grasime animala. Aceasta putea fi obtinuta de la porci sau de la vaci. Majoritatea trupelor straine ale britanicilor erau musulmani sau hindusi, in special in India. Porcii sunt scarbosi pentru musulmani si vacile sunt sacre pentru hindusi, asa ca a pune grasime animala in gura si se parea un pacat. Ceea ce a rezultat s-a numit Revolta Sepoy. Soldatii indieni au refuzat sa atinga cartusele ceea ce a dus la o revolta. Cand primii soldati au fost pedepsiti de generalii britanici, restul lor au inceput o revolta sangeroasa care a durat 13 luni.
7. Pierderea planurilor de lupta - Ofiter CSA necunoscut (septembrie 1862)
In timpul Razboiului Civil American, una din calitatile care l-a facut pe generalul Robert E. Lee atat de cunoscut a fost faptul ca facea totul in taina. Trupele lui pareau ca apar, lupta, iar apoi dispar ca prin minune. In realitate nu este nimic supranatural, ci el avea un plan de lupta foarte bine facut. Imaginati-va ce s-ar intampla daca inamicul ar pune mana pe o copie a acestuia. Exact asta s-a intamplat in Batalia de la Sharpsburg in septembrie 1862. Armata Generalului George McClellan, care masura 90000 de oameni, se deplasa pentru a-l intercepta pe Lee si a ocupat un camp pe care Lee il parasise cu caeva zile in urma. Intr-un cort, doi soldati au gasit o copie detaliata a planului de lupta al lui Lee, in care erau infasurate trei tigari. Rezultatul ar fi fost mult mai catastrofal pentru armata lui Lee daca McClellan nu ar fi asteptat 18 ore inainte sa se decida sa se foloseasca de acest avantaj. Batalia de la Sharpsburg este cea mai sangeroasa zi de lupta din istoria Americii, in care 23000 de oameni au fost ucisi si nenumarati au fost raniti.
6. Neurmarirea inamicului - Gen. George Meade (iulie 1863)
Cateodata ar parea ca Lee are un inger pazitor. In toate cazurile, decizia lui George Meade de a-l lasa sa scape este un alt exemplu al norocului lui Lee.
5. Ignorarea mitralierei - George A. Custer (iunie 1876)
In general este o idee buna ca atunci cand o arma noua apare sa fie folosita de catre militari. Gatling Gun era noua mitraliera care trecuse testele. Custer a decis sa nu foloseasca aceste mitraliera cand a pornit marsul impotriva unui mica satul indian. Motivul lui a fost faptul ca ii va incetini inaintarea. Acestea arme ar fi egalat fortele in acea batalie, unde indienii erau superiori. In general, in luptele cu acestia, cand aparea o arma noua, indienii se retrageau.
4. Invadarea Gallipoli - Winston Churchill (aprilie 1915)
Churcill a propus ca un al treile front sa fie deschis in vestul Mediteranei. Mai exact, a planuit un atac asupra Imperiului Otoman. Totul a fost bine planuit pe hartie si parea un o idee buna. Campania Gallipoli a avut loc in peninsula Gallipoli in Turcia de la 25 aprilie 1915 pana la 9 ianuaria 1916. A fost o batalie crunta, iar socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea de pe hartie, deoarece turcii i-au asteptat cu intariri si arme grele.
3. Invadarea Uniunii Sovietice - Adolf Hitler, (September 1941)
Puteti sa va uitati la locul 10. Inlocuiti 'Napoleon' cu 'Hitler' si 'Rusia' cu 'Uniunea Sovietica' si veti avea aceeasi poveste. Operatiunea Barbarossa a fost, fara niciun dubiu, exemplul perfect pentru cei care nu invata din greseli.Adolf Hitler a demonstrat ca nu numai tinerii gandesc: 'Mie nu mi se poate intampla'.
2. Controlul razboiului din umbra - Lyndon B. Johnson (august 1964)
Imediat dupa ce Lyndon B. Johnson i-a luat locul la presedentie lui JFK, acesta din urma fiind asasinat, a extins implicarea Americii p teritoriul Vietnamului. Din pacate pentru soldati, LBJ se informa din sondajele de opinie, iar un razboi nu se conduce dupa sondaje. Din cauza faptului ca Johnson vroia sa aiba totul in mana, nepasind pe campul de lupta, i-a incetinit foarte mult pe americani, acestia fiind mereu cu un pas in urma in jungla vienameza. LBJ trebuia informat intotdeauna inainde de o operatiune si era obligatoriu ca armata sa astepte raspunsul sau. Intr-un final, decizia acestuia de a incepe razboiul in Vietnam doar pe baza sondajelor de opinie, s-a dovedit una nu prea inteligenta, astfel ca in 1968 acesta s-a retras din cadrul alegerilor prezidentiale.
1. Invadarea Afghanistanului - Yuri Andropov (decembrie 1979)
De secole, multe tari (de la indieni, la Imperiul Britanic si la fundamentalistii islamici) au incercat sa isi impuna punctul de vedere asupra Afghanistanului. Drept urmare, afghanii sunt foarte duri si pot lupta ca niste demoni. 1200 de ani de istorie s-au pierdut in 1979, in momentul cand sovieticii au trimis o armata mare in Kabul pentru a promova atat de putin popularul guvern comunist. Ce a urmat au fost 10 ani de teroare insangerata. Sovieticii ii vanau pe afghani din elicoptere. CIA a vazut o sansa sa intoarca 'favoarea' sovieticilor pentru 'ajutorul' dat Statelor Unite in razboiul din Vietnam, asa ca au inceput sa livreze arme masive, precum aruncatoare de rachete, perfecte in lupta cu fortele aeriene, care erau in slujba Afghanistanului. Intr-un final, Uniunea Sovietica a pierdut 15000 de oameni si miliarde de ruble, iar in schimb nu au castigat nimic. Afghanistanul a fost aproape distrus, o ocazie buna pentru gruparea Taliban sa preia controlul.
(sursa: www.metalhead.ro)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu