joi, 24 septembrie 2009

Top 10 INCHISORI CELEBRE



Premiul special il primeste Alcatraz, insula terorii
Desi nu mai functioneaza din anul 1963, Alcatraz ramane cea mai celebra inchisoare, careia i s-au dedicat si doua filme, "Escape from Alcatraz" (1979), avandu-l ca protagonist pe Clint Eastwood, si "The Rock" (1996), cu Sean Connery in rol principal.
Situata in centrul Golfului San Francisco, Alcatraz este astazi una dintre principalele atractii turistice ale statului California.
Initial, Alcatraz a fost fortareata ("Fort Alcatraz"), iar din anul 1861 a devenit inchisoare pentru prinzionerii de razboi.
Dupa numeroase restructurari, in 1933 fortul a fost transformat definitiv in inchisoare federala. Aceasta a devenit ulterior cunoscuta sub denumirea "The Rock", din cauza apei reci si a curentilor puternici din golf, care faceau ca aceasta sa fie inchisoarea ideala din punct de vedere al securitatii.
De-a lungul vremii, Alcatraz a "gazduit" gangsteri renumiti precum Al Capone, Robert Franklin Stroud, George "Machine Gun" Kelly si Alvin "Creepy" Karpis.
In 29 de ani, niciun detinut nu a reusit sa evadeze, potrivit statisticilor. Evadatii au murit impuscati, inecati in apa rece sau mancati de rechini. Se presupune ca unul singur a reusit sa invinga sistemul, fiind dus de curentul puternic la nord de Golden Gate. Alti 55 de detinuti sunt dati disparuti si se crede ca sunt morti!


10. San Quentin
Este cel mai vechi penitenciar din California, functioneaza din 1852 si include o camera de gazare. Printre criminalii faimosi care au trecut pragul inchisorii se numara Charles Manson si Black Bart.
San Quentin este momentan una dintre cele mai cunoscute inchisori americane, care a generat de-a lungul timpului o multime de povesti infricosatoare. In prezent, aceasta este dotata cu 1.548 de gardieni, care controleaza cu greu cei 5.967 de detinuti. Chiar si asa, incidentele violente sunt nelipsite din San Quentin. De exemplu, in anul 1982, o rascoala a detinutilor s-a soldat cu 22 de victime din randul acestora si cu 4 raniti din tabara adversa. In 2006, 100 de detinuti au fost raniti in cadrul unei revolte similare, dintre care doi au fost ucisi pe fondul unor conflicte rasiale.
San Quentin este totodata una dintre cele mai periculoase inchisori. Potrivit unui raport din anul 2005, medicii chemati in ajutorul prizonierilor emit deseori diagnostice eronate si opereaza in conditii mizere.

9. Sing Sing
Situata in Ossining, N.Y., inchisoarea a fost deschisa in anul 1825, iar numele sau este asociat executiei pe scaunul electric. In perioada 1890-1963, 613 barbati si femei au fost ucisi prin aceasta metoda.
Inchisoarea numara acum 1.533 de detinuti. In 1953, Julius si Ethel Rosenberg au fost executati la Sing Sing pentru actiuni de spionaj in timpul Razboiului Rece.

8. Diyarbakir
Este o inchisoare din Turcia, ceea ce inseamna ca are o istorie sumbra, asa cum au majoritatea temnitelor din aceasta tara. De la detentia infantila pana la conditiile insuportabile din inchisoare, Diyarbakir redefineste teama si ura.
Cand vine vorva despre aceasta inchisoare, se zvoneste ca au loc masacre premeditate de gardieni, asa cum a fost unul in care si-au pierdut viata 10 prizonieri, iar 23 au fot raniti, dintre care 9 au fost abandonati in stare critica.
Aici nu de putine ori drepturile detinutilor sunt drastic incalcate; acestia sunt torturati si le este interzis sa primeasca vizite sau sa beneficieze de ingrijire medicala.

7. Mendoza
In penitenciarul argentinian au avut loc 22 de decesuri, in perioada februarie 2004 - noiembrie 2005, iar cauza ramane "necunoscuta".
In prezent, inchisoarea este suprapopulata, 1.600 de detinuti ocupand cele 600 de locuri disponibile. Acestia dorm in conditii mizere, nu beneficiaza de closete si sunt deseori torturati.

6. Rikers
Multi spun ca inchisoarea newyorkeza este chiar mai periculoasa decat strazile dosnice din "Big Apple", iar violenta prizonierilor este deja legendara.
Pentru ca a existat o perioada in care crimele se tineau lant la Rikers, conditiile de securitate au fost vizibil imbunatatite. Gardienii verifica zilnic celulele pentru a depista eventuale "arme albe" ascunse de prizonieri si sunt special antrenati pentru a interveni in cazul in care izbucnesc incidente violente.
Daca in trecut detinutii nu puteau fi acuzati de crima cand atacau gardieni sau colegi de detentie, acum exista aceasta posibilitate. Noua "lege" a scazut numarul atacurilor prin injunghiere de la 100 la 70.
Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale inchisorii este ca in realitate nu ofera niciunui detinut posibilitatea de a se reabilita, dimpotriva, ii distruge orice urma de umanitate. Fiecare condamnat de la Rikers constata la un moment dat ca violenta este singura arma pe care o are daca vrea sa supravietuiasca intr-un mediu sinonim cu haosul.

5. Nairobi
Este cel mai aglomerat penitenciar din Kenya, adapostind 3.800 de prizonieri pe doar 800 de locuri. Vorbim despre o inchisoare din Africa de Sud, deci de un mediu foarte restrictiv, in care lipsesc asistenta medicala, saltelele de dormit, hainele pentru detinuti si multe altele. Condamnatii care ajung aici au si un slogan "We are surviving by the grace of God".
Inchisoarea este un adevarat focar de infectie, iar dezinteresul autoritatilor si conditiile insuportabile de detentie inrautatesc aceasta situatie.

4. Tadmor
Este o inchisoare militara din Syria, pe care poetul Faraj Beraqdar, fost detinut acolo, o descrie: “The kingdom of death and madness.”
Tadmor este "regatul" torturii si al executiilor prin metode inimaginabile, una dintre cele mai sumbre scene ale masacrelor din lume.
In 1980, fortele de commando arabe au ucis aici aproximativ 500 de prizonieri.
Aici, metodele de executie sunt medievale prin excelenta, iar victimele sunt alese la intamplare, chiar daca unii dintre prizonieri nu ar trebui sa sfarseasca astfel.

3. La Sante
Situat in Paris, acest penitenciar este "casa" sinucigasilor. In momentul in care incepi sa te hranesti cu otrava de sobolani sau cu clor, stii sigur ca te afli intr-un loc periculos.
Cam asa poate fi descrisa temnita La Sante, un fel de "iad pe pamant" al celor care ajung sa-si ispaseasca pedeapsa acolo.
In anul 1999, au avut loc aici 124 de sinucideri. Deseori, detinutii prefera sa moara decat sa devina sclavi in acest loc in care suferinta provocata de numeroasele abuzuri este sporita de boli si promiscuitate.

2. ADX (Administrative Maximum Unit Prison)
Este o inchisoare din Colorado, construita pentru a inlocui Alcatraz, in 1963, dar deschisa in 1994, cand, de altfel, a redefinit teoria incarcerarii.
Inchisoarea utilizeaza tehnici "moderne" de de detentie, izoland prizonierii si torturandu-i la nivel psihologic.
Acestora li se interzice interactiunea si le sunt oprite sursele de iluminare in camerele de tortura, astfel incat senzatia este asemanatoare cu aceea pe care ai avea-o daca ai sta inchis intr-o baie, timp de 22 de ore, zilnic, pe intuneric.
In aceasta inchisoare oamenii realizeaza cel mai bine cat de importanta este comunicarea cu semenii lor.

1. Carandiru
In penitenciarul din Brazilia au fost impuscati 102 prizonieri, in anul 1992.
Conditiile de aici sunt atat de dure incat aproximativ unul din cinci prizonieri a fost diagnosticat cu virusul HIV.
In afara de torturile zilnice si de refuzul celor abilitati de a interveni, fie pentru a mentine controlul in inchisoare, fie pentru a oferi ingrijire medicala detinutilor, Carandiru este suprapopulata, adapostind 7.500 de oameni pe doar 1.000 de locuri disponibile.



(sursa: www.apropo.ro)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu